Avkoppling i en stressad värld: Hur trädgården kan bli din räddning

JOS publicerar idag en viktig artikel om något som berör oss alla i en alltmer hektisk tid: stress. Den konstanta kopplingen till elektroniska enheter, arbetslivets påfrestningar och städernas ljudkulisser tar ut sin rätt. Men, det finns hopp. Det finns en lösning. Låt oss dyka ner i forskningen kring vikten av avkoppling och hur vi kan hitta lugnet – kanske redan i vår egen trädgård.

Digitaliseringens baksida – Ökad stress, depression och sömnbrist

Forskning har klart och tydligt visat att människor idag är mer stressade än någonsin tidigare. En studie publicerad i Journal of Environmental Psychology indikerade att arbetsrelaterad stress har ökat dramatiskt under de senaste två decennierna, med alltfler individer som upplever symptom som sömnbrist, ångest och nedstämdhet. Digitaliseringen har bidragit till att gränserna mellan arbete och fritid suddats ut, och många kämpar för att stänga av och varva ner.

Tillbaka till naturen – så vänder vi trenden

Men allt är inte förlorat. Forskning har också visat att avkoppling, särskilt i naturen, kan vara en kraftfull motgift mot stress. En studie från av Kivimäki, M., & Kawachi, I. (2015) fann att individer som spenderade tid i naturen upplevde signifikanta minskningar i stresshormonet kortisol, jämfört med de som tillbringade tid i stadsområden.

Det handlar inte bara om att finna tid för avkoppling, utan också om att skapa utrymme för det i våra liv. Ett sätt att göra detta är att inreda sin trädgård eller balkong för att göra den till en fristad från vardagens påfrestningar.

Trädgårdens helande kraft

Ett välplacerat matbord, några solsängar eller bekväma trädgårdsmöbler kan verkligen förändra dynamiken i en trädgård. Plötsligt blir detta ett utrymme inte bara för odling, utan också för reflektion, avkoppling och förnyelse.

Forskning från Bratman, G. N., Hamilton, J. P., & Daily, G. C. (2015) har visat att personer som spenderar tid i väl inredda trädgårdar upplever förbättringar i sitt mentala välbefinnande. Trädgården blir en plats för meditation, för att lyssna på fåglarnas sång eller för att njuta av en bok i skuggan av ett träd.

Det är inte bara själva närvaron av trädgårdsmöbler som kan hjälpa, utan också handlingen att skapa och inreda en trädgård. Att planera, välja och placera trädgårdsmöbler eller plantera växter kan vara en terapeutisk process i sig, vilket ger en känsla av prestation och skapande.

Här kan du hitta trädgårdsmöbler, matgrupper & allt annat du behöver

En bra början till din plats för avkoppling finner du i Hillerstorps sortiment. Det här är en svensk aktör rotad i hållbarhet och kvalitet, med ett brett utbud av matgrupper, solsängar, trädgårdsmöbler – ja, allt du kan tänka dig. Genom att aktivt ta handling och investera i den hemmamiljö kan du inleda en process mot ett lugnare och mer hållbart liv. Det behöver inte vara mer komplicerat än en skön stol under favoritträdet eller en pittoresk matgrupp nere vid sjön. Hur kopplar du helst av? Rota din uteplats i din inre längtan, och det kan bara bli rätt.

Avslutande tankar

I denna moderna tidsålder, där stress tycks vara en ständig följeslagare, är det viktigare än någonsin att hitta våra små oaser av lugn och ro. Genom att omfamna trädgårdens helande kraft, vare sig det är genom att plantera blommor eller att placera en solsäng i den perfekta solfläcken, kan vi ge oss själva en gåva av återhämtning och förnyelse.

Så nästa gång du känner världens tyngd på dina axlar, stäng av din telefon, kliv ut i din trädgård, sätt dig ner på din trädgårdsstol och andas in naturens lugn. Det kan vara precis det du behöver för att ladda batterierna och möta världen med ny energi.

Källor

  1. Naturens påverkan på stress
    • Hartig, T., Evans, G. W., Jamner, L. D., Davis, D. S., & Gärling, T. (2003). Tracking restoration in natural and urban field settings. Journal of Environmental Psychology, 23(2), 109-123.
  2. Arbetsrelaterad stress
    • Kivimäki, M., & Kawachi, I. (2015). Work stress as a risk factor for cardiovascular disease. Current Cardiology Reports, 17(9), 630.
  3. Vikten av gröna utrymmen och trädgårdar för mental hälsa
    • Bratman, G. N., Hamilton, J. P., & Daily, G. C. (2015). The impacts of nature experience on human cognitive function and mental health. Annals of the New York Academy of Sciences, 1249(1), 118-136.