Forskningen tydlig: stora hälsofördelar med spabad

Spabad har länge varit synonymt med lyx och avkoppling, men deras hälsofördelar sträcker sig långt bortom ren och skär njutning. Från att främja återhämtning efter fysisk ansträngning till att förbättra sömnkvalitet och psykiskt välbefinnande – vetenskaplig forskning ger nu insikter om hur dessa vattenbaserade behandlingar kan påverka vår hälsa positivt.

I denna artikel utforskar vi en rad intressanta och ögonöppnande forskningsresultat som belyser de många fördelarna med att regelbundet använda ett spabad, vilket gör det till en investering inte bara för hemmets komfort, utan även för vår fysiska och psykiska hälsa.

Hydroterapi efter träning – återhämtning

En studie genomförd av Antonio I Cuesta-Vargas med flera, publicerad i BMC Complementary Medicine and Therapies, utvärderade effekterna av hydroterapi som en återhämtningsstrategi efter aerob träning. Studien fann signifikanta interaktioner mellan session och tid för diastoliskt blodtryck, hjärtfrekvens, självupplevd trötthet och kroppstemperatur, vilket indikerar att hydroterapi kan underlätta kardiovaskulär återhämtning och minska upplevd trötthet efter träning​​. Studien om hydroterapis återhämtning kan du läsa i sin helhet här.

Psykologiska och fysiska reaktioner på virvelbad

Forskning om psykologiska och fysiska reaktioner på virvelbad i en studie publicerad på PubMed visade att både virvelbad och varma bad ökar känslan av välbefinnande och minskar tillstånd av ångest. Medan virvelbad resulterade i en liten minskning av DSM III-symptom på ångest, drog studien slutsatsen att de signifikanta avslappningseffekterna främst berodde på det varma vattnet​​. Här kan du läsa rapporten.

Varma bad för bättre sömnkvalitet

En studie av forskare vid University of Texas at Austin, som nämns i UT News, fann att ett bad 1-2 timmar före läggdags i vatten på cirka 40-43 grader Celsius (104-109 grader Fahrenheit) förbättrar sömnkvaliteten avsevärt. Den systematiska översynen, som analyserade tusentals studier, visade att sådan vattenbaserad passiv kroppsuppvärmning kan påskynda insomningsprocessen med i genomsnitt 10 minuter​​. Forskningen hittar du här.

Varma bad, kaloriförbränning och blodsockerkontroll

En studie av Steve Faulkner från Loughborough University, rapporterad på ScienceAlert, upptäckte att ett varmt bad kan minska toppblodsockernivåer och öka energiförbrukningen. Deltagare i studien upplevde en 80% ökning av energiförbrukningen genom att sitta i ett bad vid en konstant temperatur på 40 grader Celsius (104 grader Fahrenheit) under en timme. Denna studie antyder att varma bad kan vara fördelaktiga för att kontrollera blodsocker och hjälpa till med vikthantering​​​​​​​​​​. Läs forskningen här.

Dessa studier ger vetenskapligt stöd till hälsofördelarna med att använda ett spabad, särskilt när det gäller att hjälpa till med återhämtning efter fysisk ansträngning, minska stress och ångest, förbättra sömnkvaliteten och till och med ha potentiella fördelar för blodsockerkontroll och kaloriförbränning. Det finns många fördelar i att ha ett spabad på hemmaplan. Är du ute efter ett spabad av hög kvalitet rekommenderar vi varmt Svenska Bads spabad, som är något alldeles extra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *