Mynt på bord

Värdering av fastigheter

Fastigheter och värderingar

Du kanske äger en fastighet och av någon anledning vill du sälja denna och göra en god affär. Men hur ska man egentligen veta vilket pris på fastigheten som gäller? Att värdera kommersiella fastigheter är ingen lätt uppgift då det finns flera faktorer att ta hänsyn till. Att då ta hjälp av en kommersiell mäklare som värderar din fastighet åt dig kan göra att du får ut så mycket som möjligt av affären. Det finns flera duktiga mäklare i Sverige som både värderar din fastighet och sedan kan ta sig an utmaningen att sälja din fastighet åt dig.

Vad påverkar värdet?

Värdet av en fastighet kan vara svårt att avgöra. Man får kolla på flera olika aspekter och räkna samman dessa för att få en fingervisning vad någon kan tänka sig betala för fastigheten. I tider med hög ränta kan värdet på en fastighet minska något, då köpkraften inte är densamma som i ett läge med låga räntor.

Andra aspekter att ta hänsyn till är:

  • Driftkostnader för fastigheten
  • Eventuella hyresavtal
  • Underhållsbehov

Allt detta räknas samman när mäklaren värderar din fastighet åt dig. De brukar också göra en besiktning av fastigheten för att bedöma skicket samt hämtar in slutpriser i området för att hitta en prisbild som passar för just din fastighet.

Kort och gott är det ingen enkel uppgift att värdera fastigheter. Därför är det en god idé att vända sig till en kommersiell mäklare som har erfarenhet av detta.